09 augustus 2018

Wat weten we over de aardbevingen op Lombok?

  • Vanmorgen, 9 augustus, is het Indonesische eiland Lombok opnieuw getroffen door een krachtige aardbeving, dit keer op het noordwesten van het eiland. De beving had een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Dit is de derde aardbeving in tien dagen. Er is geen gevaar voor een tsunami.
  • Op 31 juli en 5 augustus werd Lombok ook al getroffen door een aardbevingen met een kracht van 6.4 en 7.0 op de Schaal van Richter.
  • Na de tweede aardbeving lag het officiële dodental op 131, maar bronnen op het eiland melden dat dit aantal eerder in de richting gaat van 347.
  • Tijdens de tweede beving zijn meer dan 13.000 huizen en 300 scholen beschadigd of helemaal ingestort. Tijdens de eerste aardbeving op 31 juli kwamen 17 mensen om, werden 4500 huizen en 31 scholen vernietigd en 50.000 inwoners getroffen.
  • Sinds de eerste aardbeving slapen veel eilandbewoners, waaronder veel kinderen, in het open veld, zonder verdere bescherming. Dit doen ze omdat hun huis is ingestort of omdat ze niet meer in huis durven te slapen vanwege de naschokken.
  • Kinderen hebben gezien hoe hun familie gewond raakte of gedood, hun huizen zijn verwoest en ze kunnen niet naar school. Ze zijn doodsbang voor de naschokken, waarvan er inmiddels al 176 zijn geweest.
  • Meisjes en jonge vrouwen zijn in crisissituaties altijd extra kwetsbaar.

Wat heeft ons noodhulpteam al gedaan op Lombok?

Het noodhulpteam van Plan International is onmiddellijk gaan samenwerken met lokale en nationale autoriteiten en collega-organisaties om de hulp te kunnen voorbereiden. Kindbescherming heeft de hoogste prioriteit. Om families te ondersteunen heeft Plan International inmiddels 1000 tentdoeken, 1000 matjes om op te slapen en 2000 dekens per vliegtuig vanuit Jakarta naar de zwaarst getroffen gebieden gebracht.

 

 

Delen