09 augustus 2018

 Plan International Indonesia is gestart met noodhulp en onderhoudt contact met de nationale en lokale autoriteiten om de noodhulp te coördineren.

Dini Widiastuti van Plan International Indonesia: “Direct na de aardbeving, hebben we geholpen om dorpsbewoners in Noord-Lombok te evacueren naar hoger gelegen gebieden, vanwege de dreiging van een tsunami. De paniek was groot. Ook vanmorgen waren er nog naschokken te voelen.“
“Er is dringend behoefte aan shelters, vooral dekzeilen en dekens. Dat is heel belangrijk voor hun gezondheid, want veel mensen, volwassenen en kinderen hebben de afgelopen week steeds in het open veld gebivakkeerd.”

Zondagochtend 5 augustus 2018 om 6.45 (lokale tijd) werd Lombok opnieuw verrast door een aardbeving, met een kracht van 7.0 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag 18 kilometer ten zuidwesten van Oost- Lombok. Een serie naschokken werd behalve op Lombok ook gevoeld op Bali en Oost Java. Het aantal doden wordt geschat op 105 en zal waarschijnlijk nog verder oplopen. Er zijn meer dan 13.000 huizen en 300 scholen beschadigd of ingestort. De eerste aardbeving, nog geen week geleden, had 17 doden tot gevolg en beschadigde 4500 huizen en 31 scholen.

Plan International zorgt voor 1000 tentdoeken en touw, 1000 slaapmatjes en 2000 dekens. De shelters zijn per vliegtuig of helikopter gebracht, vanwege de slechte bereikbaarheid over land. Onderdeel van de hulpactie is het controleren van de veiligheid van kinderen. Water en hygiënepakketten zijn een mogelijke volgende stap in de hulpactie, om ziekten te voorkomen die kunnen ontstaan door gebrek aan schoon water.

Dini Widiastuti: “We zijn ook bezig met de voorbereiding van schoolpakketten omdat kinderen voor langere tijd onderwijs gaan missen, maar onze eerste prioriteit is nu dat kinderen en hun ouders onderdak hebben.”

Plan International is sinds 1969 actief in Indonesië en voert projecten uit om de meest kwetsbare kinderen een betere gezondheid te bieden, onderwijs, gezonde voeding en bescherming.

Plan Nederland is rechtstreeks betrokken bij vier programma’s op Lombok: (1) voor werk en opleiding voor jongeren met specifieke aandacht voor meisjes en jonge vrouwen (Youth Economic Empowerment); (2) Water, Sanitatie en Hygiëne, onder andere gericht op Menstrual Hygiene Management; (3) programma om seksuele exploitatie van kinderen – met de focus op meisjes – tegen te gaan (Down to Zero); (4) de oorzaken aanpakken van meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen (Yes I do-programma).

Delen